Andreea Loredana Crivat a fost diagnosticata la varsta de 15 ani cu Lupus. Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Boala afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Acum ea are 24 de ani. Dupa 9 ani in care a incercat sa imblanzeasca “lupul”, a constientizat ca “acesta” are prea multa personalitate si necesita ajutorul nostru in lupta pe care o duce zi de zi.

Andreea Crivat a transmis si un mesaj celor ce isi doresc sa o ajute sa treaca peste aceste momente grele si incearca sa le arate tuturor cat de importanta este viata. „Conectat zi de zi la perfuzii, mananci complet fara sare, bei numai ceaiuri, tii tot felul de regimuri, esti capabil sa mananci pana si „scoarta de copac”, esti umflat si din nou ti-a cazut tot parul din cauza tratamentului cu cortizon si citostatice.Eu o numesc „boala cu 1000 de fete” pentru ca de fiecare data m-a surprins prin modul ei de-a se face remarcata.

Prima data m-a salutat la varsta de 15 ani cand mi-a „pictat” cu roz pe fata fluturele specific bolii sub forma unui eritem si mi-a „atins” genunchii incat abia mai puteam merge desi luam zilnic antiinflamatoare. E drept ca nu am fost nevoita sa fac tratament cu citostatice, iar cortizonul a fost Sfant in toate puseele active de boala. Pana acum…

Cand ajungi cu salvarea in Bucuresti dupa nenumarate crize de insuficienta respiratorie si ti se spune ca ai Pericardita Acuta, nici sa mai tragi aer in piept nu-ti mai vine. Oricum nu poti. Cand te simti din ce in ce mai rau, si constati ca rinichii tai te cam lasa si te tot umfli ca un balon cu apa pana simti ca aproape explodezi, nu-ti mai vine sa mai bei apa deloc si nici sa mai mananci ceva.

Pe data de 31 ianuarie am facut 7 convulsii in urma carora am fost o leguma din cauza Diazepamului administrat intravenos si a Fenobarbitalului. In urma unui examen RMN s-a constatat ca am avut Vasculita Cerebrala, iar convulsiile au creat niste „mici” leziuni in urma carora nu se stia sigur „ce va mai ramane”.

Nu am vrut niciodata sa ma consider un om bolnav crezand ca asa ii voi face pe ceilalti sa ma trateze ca atare si sa ma menajeze. Incepusera insa pana si profesorii sa ma intrebe in timpul orelor “ce am”, dupa o internare de vreo luna de zile. N-am dat BAC-ul atunci, l-am dat anul urmator, iar asta nu m-a facut sa nu am rezultate foarte bune.

Boala nu m-a oprit sa iubesc si sa-mi fac prieteni ! Trebuie doar sa ne bucuram de ceea ce suntem si sa vrem tot timpul sa schimbam ceva. Toate problemele exterioare au solutii interioare.”

Cei care vor sa o ajute pe Andreea Loredana Crivat, pot face donatii in contul deschis la BCR RO37RNCB0436088238400001.