“În fiecare an, Societatea Studenților Mediciniști Iași, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași aduce împreună studenți, medici și cadre universitare din toată lumea (din orizontul internațional), cu ocazia Congresului Internațional pentru Studenți și Tineri Medici – Congressis, promovând învățarea non – formală și oferind oportunități unice participanților de a se dezvolta și de a-și îmbogăți cunoștințele medicale, vizând actualizarea acestora și, desigur, punerea în prim-plan a celor mai noi descoperiri din domeniu. 

În concordanță cu motto-ul acestei ediții: „Unravel the Mystery of Science”, Congressis reprezintă tranzitoriu o încrucișare de drumuri, între mentori cu experiență, ce conturează excelent tabloul universului medical, atât timpuriu, cât și transpus în actualitate, și tineri studenți care prin dorința de a afla mai mult, interes, putere de muncă și sprijin didactic reușesc să perpetueze excelența prezentului și chiar să depășească barierele, spre îmbunătățirea viitorului medical. 

Această manifestare ştiinţifică de mare amploare, va reuni la Iaşi peste 700 de studenţi şi tineri medici din ţară şi din străinătate care sunt interesați să descopere spectrul larg al activității medicale. Aceștia vor intra în contact cu experiența vastă a celor peste 100 de medici specialiști și cadre universitare de renume din mediul academic, prin participarea la conferinţe interactive şi la workshop-uri menite să le dezvolte abilitățile practice. Întreaga experiență contribuie astfel la modelarea unei cariere medicale de succes. 

Pe parcursul celor cinci zile ale congresului, studenţii vor avea oportunitatea de a prezenta şi asista la lucrări ce vor concentra subiecte actuale ale practicii medicale curente. Aceste sesiuni ştiinţifice vor fi jurizate de către cadrele didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, iar, la final, lucrările ce denotă o contribuție științifică remarcabilă, vor fi premiate. Pe lângă componentele educaționale formale și non-formale, Congressis oferă cadrul potrivit socializării și cunoașterii interculturale, punând în contact participanți din diferite țări.”